Kolay Kalburabastı Tarifi


Geleneksel tatlılarımızdan biri olan kalburabastının pek çok farklı yapılış şekli var. Burada paylaşacağım çok az bilinen bir kalburabastı tarifi. Malzemesi az ve her zaman mutfağımızda bulunabilen şeylerden oluşuyor. Hem konuklarıma hem de ev halkına her zaman yaptığım ve çoğunlukla beğenilen kolay kalburabastı tarifimi burada sizlerle de paylaşmak istedim. Umarım deneyenler memnun kalır. 

 Gerekli Malzemeler:
         1 su bardağı sıvı yağ
         1 su bardağı süt
         1 su bardağı irmik
         2 su bardağı un
         100 gram ceviz içi ya da fındık kırığı
         Yarım paket kabartma tozu
Şerbeti İçin
        2,5 su bardağı şeker
        2,5 su bardağı su
Yapılışı:
İrmik, süt ve sıvı yağı karıştıralım. Unu ve kabartma tozunu azar azar ilave edelim. Güzelce yoğuralım. Elde ettiğimiz hamur çok yoğun bir kıvamda olmayacak. O yüzden hamurun cıvık olduğunu düşünüp fazladan un eklemek doğru olmaz.

Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayalım. Kevgirin ters tarafında bastırılarak açalım.( Bu tür bir kevgir yoksa aynı işlemi rendeyle de yapabilirsiniz.)

İçine ceviz ya da fındık kırığı koyalım.(Ceviz kullanıyorsak bütün olarak ya da bıçakla küçülterek koyabiliriz.Fındık tercih ederseniz irice dövülmesi yeterlidir.)İç malzemesini koyduktan sonra hamurumuzu yuvarlayarak kapatalım.

Tırtıklı kısmı üste gelecek şekilde tepsiye dizelim.180 derece kızdırılmış fırında üzeri hafifçe pembeleşene kadar pişirelim. Çok fazla kızarması tatlıların kurumasına neden olur. Şerbeti çekmesi zorlaşır. O nedenle pişirme sırasında bu noktaya dikkat edelim.                                                                                                                                                                                               Diğer tarafta şeker ve suyu bir tencereye koyup kaynatalım.Kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra kapatıp şerbeti ılınmaya bırakalım. Tatlımızı fırından çıkarır çıkarmaz ılık şerbeti üzerine dökelim. Üzerini bir tepsiyle kapatıp şerbetini iyice çekmesini bekleyelim.Kalburabastı tatlımız soğuduğunda zevkimize göre süsleyip servis yapabiliriz.

Afiyet olsun.💙💚💛

Damla Sakızlı Revani tarifimiz de ilginizi çekebilir.
https://sihirliinciler.blogspot.com.tr/2017/11/damla-sakzl-revani-tarifi.html

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Benim Adım SAM Film Değerlendirmesi

Evde At Kestanesi Kremi Yapımı

Hünkar beğendi Tarifi